Mats Boij: “Det är kul att se hur deltagarna resonerar”
Ett livslångt intresse för matematik och problemlösning har lett till flera engagemang för Mats Boij. Han har bland annat varit med i kommittén för Skolornas matematiktävling sedan 2011, vilket gett många givande möten med matematikintresserade gymnasieelever.
– Det är spännande att prata med ungdomarna och se deras sätt att lösa saker på. Ibland har de kommit fram till lösningar på problem som jag själv inte har löst, säger Mats.
Mats Boij, professor i matematik vid Kungliga Tekniska Högskolan
Mats Boij har alltid haft ett stort intresse för matematik. Som ung deltog han själv vid Skolornas matematiktävling och Internationella matematikolympiaden. Idag är han professor i matematik vid Kungliga Tekniska Högskolan och har ägnat sitt yrkesliv till att undervisa och forska inom kommutativ algebra och algebraisk geometri.
Det var bland annat genom att se skolan ur perspektivet som förälder som Mats insåg att det inte fanns så många möjligheter för matematikintresserade elever att få testa något mer utmanande. Det ledde till att han tackade ja till en förfrågan om att sitta med i kommittén för Skolornas matematiktävling. Förutom det är han också engagerad i en matematikklubb för mellan- och högstadiebarn – och fram till nyligen var han ansvarig för Kleindagarna, som syftar till att hjälpa matematiklärare att överbrygga glappet mellan gymnasiet och högre studier.
– Kleindagarna har varit fantastiskt roligt att arbeta med. Det är viktigt att ge lärare tid och möjlighet att ägna sig åt matematik under några dagar. I skolan blir det ofta splittrat och man har mycket annat som gör att man inte kan fokusera på det som är roligt och spännande med själva ämnet. Dessutom är det viktigt att gymnasielärare och universitetslärare får mötas och se en liten del av varandras verklighet, säger Mats.
Engagemanget i Skolornas matematiktävling
Tävlingar som Skolornas matematiktävling menar Mats är något som inte passar alla, men är väldigt bra för de elever som gillar det. Det handlar om att bli sporrad av ett tydligt mål och att med tävlingen i sikte motiveras till att träna på svårare uppgifter.
– Det är roligt att göra något som är svårt och utmanande när man känner att man har en chans att lyckas. Det sätt man pressar sig i Skolornas matematiktävling påminner om idrott, men matematiken har dessutom fördelen att den är användbar i andra sammanhang, säger Mats.
Mats eget deltagande i matematiktävlingar grundade sig i en fascination för problemlösning. Under skoltiden gick matematiklektionerna ofta på rutin för honom, vilket gjorde att inspirationen falnade. I tävlingarna fick han chansen att lösa problem på en helt annan nivå.
– Det är väldigt stimulerande att se ett problem man inte riktigt förstår och sedan testa en ingång och plötsligt märka att man kan lösa det. För det krävs mycket kreativitet, säger Mats.
Att kunna fundera länge – en viktig förmåga
Mats råd till matematikintresserade gymnasieelever som vill öva upp sin förmåga till problemlösning och delta i Skolornas matematiktävling är att vänja sig vid att inte lyckas på en gång.
– Det är viktigt att inte tappa sugen om man inte löser uppgiften direkt. Man kan behöva tänka länge på ett problem, vilket är en viktig förmåga att utveckla. Testa olika infallsvinklar och ge inte upp. Ibland kan det hjälpa att lägga uppgiften åt sidan och ha den i bakhuvudet, kanske att tänka på problemet istället för att ta upp mobilen när du ska sova. Då kan du ha löst problemet när du vaknar nästa morgon, säger Mats.
Just mötet med deltagarna i Skolornas matematiktävling är en av de mest givande aspekterna med engagemanget, enligt Mats. Efter finalen brukar arrangörerna och deltagarna mötas under en middag, där dagens uppgifter gärna dissekeras.
– Eftersom jag gillar problemlösning är det spännande att prata med ungdomarna och se deras sätt att lösa saker på. Ibland har de kommit fram till lösningar på problem som jag själv inte har löst. Det är kul att se hur de resonerar, säger Mats.
Mats tips till matematiklärare som funderar på att anmäla elever till Skolornas matematiktävling:
“Förbered eleverna på att det är svårt. Det är inte ett misslyckande att inte kunna lösa alla uppgifter – att lösa en är tillräckligt. Det handlar om att utmana sin matematiska kreativitet och se på vilket sätt man kan komma fram till en lösning.”